Hel- eller halvförsäkring: Vad är skillnaden?

Utöver trafikförsäkring, som är obligatorisk kan du välja hel eller halvförsäkring till din bil.

Halvförsäkringen ger skydd för tex stöldskador, brandskador och maskinskada. Helförsäkring ger utöver det ett skydd för vagnskador – skador på din egen bil vid en trafikolycka eller någon annan så kallad yttre olyckshändelse

Vad ingår i halvförsäkring?

I halvförsäkringen innehåller förutom trafikförsäkringen även skydd för bl a stöldskador, assistans och räddning och maskinskada.

Halvförsäkringen täcker inte skador som din bil fått genom en trafikolycka, skadegörelse eller annan yttre olyckshändelse. För att få skydd för det behöver du en helförsäkring eller en vagnskadegaranti.

  • Glasskador genom exempelvis stenskott
  • Inbrott i bilen eller bilstöld
  • Assistans och räddning vid bärgning eller bogsering
  • Rättsskydd
  • Kris
  • Maskinskada och elektronik
  • Allrisk för din bil
  • Bilbrand

Läs mer om vad varje moment innehåller här.

Teckna halvförsäkring

Helförsäkring – med vagnskadeförsäkring

Helförsäkringen ger samma skydd halvförsäkringen men den täcker också vagnskada. Du kan alltså få ersättning för skador på din egen bil vid en trafikolycka, skadegörelse eller vid yttre olyckshändelse. Även om du själv skulle råka orsaka olyckan.

Vagnskadeförsäkring

Ersätter skador på din bil vid en trafikolycka, även om felet är ditt. Du kan också få ersättning vid annan så kallad yttre olyckshändelse och vid skadegörelse.

Helförsäkringen täcker skador du fått på din bil om du backat in i en stolpe eller råkat ut för skadegörelse och för glasskador efter exempelvis en trafikolycka.

Den ger dessutom ett skydd för bilen om den blir skadad när den transporteras. Om du har en takbox (som är monterad) så skyddas den också av vagnskadeförsäkringen.

Teckna helförsäkring

Hel- eller halvförsäkring?

Köper du en ny personbil har den ofta en vagnskadegaranti och då räcker det med att du tecknar en halvförsäkring. Är du osäker på om din Toyota bil har vagnskadegaranti eller inte testa här

Toyota vagnskadegaranti

När vagnskadegarantin går ut bör du uppgradera till en helförsäkring för att fortsätta ha samma heltäckande skydd. När din bil blir äldre kanske du funderar på om du ska nöja dig med en halvförsäkring? Tänk dock på att vagnskadeförsäkringen inte har med din bils ålder att göra utan vilket värde bilen har. Kontakta oss så hjälper vi dig!

Toyota Bilförsäkring Premium

Toyota Bilförsäkring Premium är försäkringen som är vår mest omfattande försäkring. Den även ersätter 75% av kostnaderna för en hyrbil om din bil gått sönder eller blir stulen, den har lägre självrisker och ingen självrisk för lagning av glasruta! Har bilen vagnskadegaranti så får du 3000kr i reducering av din vagnskadegarantisjälvrisk. Alltså en mycket bra försäkring!