Vad är skillnaden mellan olika typer av elhybrider?​

En elhybrid växlar automatiskt mellan två kraftkällor - en effektiv förbränningsmotor och en elmotor som får elkraft från ett självladdande hybridbatteri

En elhybrid kan utnyttja elektrisk kraft för att starta och köra på ren el i lägre hastigheter, upp till 50% av körtiden. Eftersom elhybrider från Toyota är självladdande används både outnyttjad kraft och tillvaratagen bromsenergi till att, vid behov, ladda upp batteriet.

Det finns flera olika typer av elhybrider: 

  • Mildhybrider använder sina elmotorer för att stödja förbränningsmotorn vid acceleration och vid rullning eftersom elmotorn kan inte kan driva bilen självständigt utan förbränningsmotorn är alltid igång vid körning.
  • I en fullhybrid, som alla Toyotas elhybrider är, kan man njuta av ren elektrisk kraft under ca 80% av din stadskörning och vid hastigheter upp till 50 km/h.
  • Toyotas laddhybrider fungerar i princip på samma sätt som en elhybrid men har ett större batteri vilket ger en längre räckvidd på ren el när du laddar den.
  • Bränslecellshybrid: Denna typ av hybridbil drivs av en elmotor som drivs av en bränslecell som omvandlar vätgas till elektricitet. Bilen har också ett batteri som lagrar överskottsenergi från bränslecellen och som hjälper till att driva bilen vid behov.

Toyota är en av världens ledande tillverkare av hybridbilar. Varje elhybrid har sin egen unika design och funktionalitet – och sina fördelar och nackdelar.

Vilken typ man ska välja beror på hur och var den ska användas. Det är skillnad på om bilen ska vara mer bränsleeffektiv i stadstrafik eller bättre på att hantera högre hastigheter på motorvägar, hur långt eller kort bilen normalt ska köras och om man eftersträvar att vara utsläppsfri via vätgas.