Så blir du expert på ecodriving​

Ecodriving är miljövänlig och ekonomisk körning. Det handlar om att minska bilens klimatpåverkan genom att köra mjukt i en jämn fart. På köpet får du lägre bränslekostnader.

Varför ska jag köra miljövänligt?

Förutom att ecodriving är bra för miljön genom att du släpper ut mindre avgaser och mindre buller, så kan du minska din Toyotas bränsleförbrukning med 10 till 20 procent. Dessutom sliter ecodriving mindre på bilen vilket gör att reparationskostnaderna blir lägre.

Så kör du klimatsmart

  • Planera din körning och motorbromsa där det är möjligt
  • Håll hastigheten och kör inte för fort
  • Se till att däcken har rekommenderat lufttryck
  • Håll avstånd till bilen framför så du slipper ständiga inbromsningar
  • Stäng av motorn när du står stilla i bilkö
  • Kör på så hög växel som möjligt. Hoppa över en växel om du kan
  • Åk inte runt med takbox, takräcken eller tung last i bagaget i onödan
  • Använd motorvärmare, kallstarter ökar bränsleförbrukning och avgasutsläpp
  • Serva bilen regelbundet i din lokala Toyota-verkstad – byt olja, filter och tändstift

Jämn gas minskar bränsleförbrukning

När du kör ecodriving gäller det att växla upp tidigt eftersom de låga växlarna gör att mer bränsle går åt. Se till att accelerera ganska snabbt för att komma upp i den fart du vill ha och kör sedan mjukt, håll jämn gas och använd så hög växel som möjligt och hoppa gärna över växlar, till exmpel från tvåan direkt till fyran. Har du en automatväxlad Toyota gäller det att köra mjukt. Undvik farthållaren på ojämna och backiga vägar. 

Så motorbromsar du

När du motorbromsar, exempelvis i nerförsbackar, förbrukar bilen ingen energi. Bromsverkan kommer från friktionen inuti motorn. Har du en elbil eller hybridbil fylls det dessutom på med lite el. Är du en fena på motorbromsning kan du då och då behöva göra en snabb inbromsning för att motionera bromsarna.

Planera körningen

Att köra sicksack mellan filerna med återkommande accelerationer och inbromsningar är inte melodin inom ecodriving. Dessutom kan du förstås utsätta andra för fara med ett alltför ryckigt körsätt. Men kom ihåg att det alltid är trafiksituationen som avgör. Ibland krävs en snabb acceleration eller inbromsning.

Fler sätt att banta bilens miljöpåverkan

Tvätta bilen miljövänligt

Den som tvättar bilen på garageuppfarten eller gatan sprider olja, avfettningsmedel och tungmetaller ut i dagvattenbrunnar och naturen. Smutsvattnet passerar inget reningsverk. Vill du inte köra in bilen i snabbtvätten finns tvätta-själv-hallar. Välj någon som har både reningsverk och oljeavskiljare för att tvättningen ska vara skonsammare mot miljön.

Ha rätt däck och tryck

Dubbfria däck är skonsammare mot miljön än dubbade. Lufttrycket på däcken har också betydelse. Ju mer däcket ligger an mot vägbanan, desto fler partiklar slits bort och skapar luftföroreningar och hälsoproblem. Med dåligt pumpade däck går det dessutom åt mer bränsle och blir mer avgaser. Se till att ha rätt lufttryck i däcken, hellre lite för högt än för lågt.

Läs om Toyota bilförsäkring och se ditt pris