Bältesstol eller bälteskudde - så väljer du rätt​

Vid fyra till fem års ålder brukar det vara dags för bältesstol eller bälteskudde. Vilket av alternativen som är bäst avgörs framför allt av hur säkerhetsbältet sitter.

Det är ditt barns längd som avgör när enbart bilbälte får användas. Är barnet under 135 cm långt ska det sitta i någon form av skydd i bilen, bakåtvänt så länge som möjligt. När barnet är mellan fyra och fem har barnet vanligtvis vuxit ur bilbarnstolen. Då är det dags för en framåtvänd bältesstol eller bälteskudde.

Hur vet jag när barnet vuxit ur bilbarnstolen?

När barnets huvud når över bilbarnstolens ryggstöd med en tredjedel, alltså ungefär när stolens kant är i höjd med barnets öron - då är det lämpligt att skaffa bältesstol eller bälteskudde.

Ska jag ha bältesstol eller bälteskudde till mitt barn?

Om man ska välja bältesstol, med rygg- och nackstöd, eller bälteskudde beror främst på var säkerhetsbältet hamnar på barnet. Barnet behöver komma upp lite i höjd så att bilens diagonalbälte kommer nära halsen och löper mitt över bröstet. Bältet får inte hamna tvärs över magen.

Bältesstol

Om bältet hamnar för långt ut på axeln eller över magen är det bättre att välja en bältesstol i stället för bälteskudde. Bältesstolen har bältesjusterare vid sidan om ryggstödet. Dessutom har den sidostöd för huvudet. Somnar barnet sitter det ändå stadigt i upprätt ställning.

Bälteskudde

Barn bör sitta på bälteskudde till cirka 10-12 års ålder eller tills det är 135 cm långt. Bälteskudden gör att barnet kommer upp i höjd och att diagonalbältet hamnar rätt över bröstet. Hur det hamnar beror även på vilken bil du har. Prova dig fram. Det viktigaste är att midjebältet ligger över höfterna och inte magen. Var noga med att bältet löper genom ”hornen” på kudden eller bältesstolen så hamnar det rätt.

Små barn ska åka båkåtvänt

Små barn ska åka bakåtvända i bilen så länge som möjligt. För de allra minsta är ett babyskydd rätt val. Från nio månader upp till fyra till fem års ålder är bilbarnstolen bästa val.